Послуги

Реконструкція та перепланування. В чому різниця і що важливо знати кожному?

Більшість людей вважають, що всередині своєї квартири можна робити будь що, бо це їх власність.

Це дійсно так, але за умови, що ви не нашкодите іншим мешканцям.

У цій фразі, по суті, закладена ключова відмінність перепланування від реконструкції- не нашкодити іншим.

Переплануванням нашкодити важко, а ось реконструкцією дуже просто. Давайте трохи глибше в цьому розберемося, щоб вже назавжди засвоїти, що таке перепланування, а що таке реконструкція.

 

Якщо звести всі дуже розумні терміни до простого змісту, то можна визначити наступні поняття перепланування і реконструкції:

- Перепланування квартири- це внутрішні зміни в квартирі, які не впливають на інших мешканців будинку і на сам будинок.

- Реконструкція квартири- це такі зміни в квартирі, які негативно впливають або можуть вплинути на інших мешканців будинку, і на сам будинок.

Але спочатку треба визначити два простих, але дуже важливих поняття: «несуча» та «не несуча» стіна.

НЕСУЧА стіна- стіна, що несе на собі вагу від реконструкції будинку зверху. На таку стіну спирається перекриття, і вона є опорою для наступних поверхів.

НЕ НУСУЧА стіна(перегородка)- стіна, що виконує функцію огородження одного приміщення від іншого. На неї зверху нічого не тисне.

Звідси легко зрозуміти, що несуча стіна на відміну від не несучої, постійно знаходиться під тиском конструкцій зверху. І тиск цей відчутний. Наприклад, цегляна п’ятиповерхова хрущовка важить близько 7000 тонн. Уявіть, скільки важить висотна сучасна будівля. 

 

Якщо прибрати несучу стіну, верхні поверхи можуть просісти. А щоб будівля дала тріщину, достатньо і простого вирізання дверного отвору в такій стіні або просвердленого отвору з великим діаметром.

Такими змінами в своїй квартирі ви нашкодите не тільки собі, а й всім мешканцям будинку.

Запам’ятайте, Будь-які втручання у несучі стіни будинку, тобто їх зміна – заборонені. Є і такі зміни з реконструкцією.

Сюди ж відноситься й розповсюджена практика, коли мешканці прибирають підвіконний блок, бажаючи поєднати балкон з кухнею або кімнатою. Роблячи це для того, щоб збільшити простір. Ця зміна – також реконструкція.

 І здається, що тут, начебто, на підвіконний блок зверху нічого не тисне, але не треба забувати, що цей блок є частиною несучої стіни. А будь-яке втручання в несучу стіну є реконструкцією.

Ось ми і визначили перший і найсерйозніший вид реконструкції.

 

І ще одним поширеним випадком реконструкції є переміщення мокрих зон. До мокрих зон відноситься санвузол та ванна кімната. До цих приміщень є окрема технічна вимога- необхідно, щоб підлога у с/в та ванній кімнаті була обов’язково гідро ізольована.

Кухня прямо не відноситься до мокрої зони, і робити гідроізоляцію підлоги не обов’язково (хоча і бажано). Але разом із цим, переміщати чи збільшувати кухню, за рахунок житлової кімнати не можна. Переміщувати або збільшувати  ванну або санвузол за рахунок житлових кімнат або кухні також не можна.

Простими словами, ні ванну кімнату , ні санвузол, ні кухню не можна розміщувати над житловими кімнатами ваших сусідів знизу. Над кімнатою має бути кімната, над кухнею – кухня, над ванною- ванна кімната.

Розширювати або переміщувати мокрі зони можна у випадках:

- Коли кухня збільшується за рахунок площі санвузла чи ванної кімнати

- Коли ванна кімната чи санвузол збільшується за рахунок площі коридору, тобто нежитлової кімнати.

Є й інші види реконструкції квартири, але вони трапляються дуже рідко. У простому розумінні достатньо знати основні види реконструкції, які ми вже зазначили. Отже, перерахуємо їх ще раз:

- Будь-яке втручання в несучі стіни 

- Поєднання лоджії або балкона з опалювальною площею житлової кімнати

- Демонтаж підвіконного блоку

- Переміщення мокрих зон.

 

Чи потрібно узаконювати реконструкцію? 

За законодавством- потрібно. Чи роблять це люди на практиці? В 98 %- ні. І це вже на совісті кожного ,як то кажуть. Адже ніхто цього не перевірить. За законодавством, робити реконструкцію без проекту реконструкції взагалі не можна. Спочатку необхідно звернутися до проектної фірми, яка зробить проект реконструкції. Далі його необхідно узгодити із ДАБІ. І лише потім можна розпочинати роботи. Процедура займає від 1 до 2 місяців. Ціна залежить від виду реконструкції.

 

Так, з реконструкцією розібрались. 

Тепер визначимося, які зміни у вашій квартирі не впливають на інших мешканців будинку, а значить є переплануванням. Тут все просто.

Перепланування, простими словами- це зміна не несучих стін, тобто перегородок. Ви можете прибрати або зміщувати існуючі перегородки, робити в них отвори. Взагалі, ви можете торкатися всіх типів стін, яку не є несучими. Ну і звичайно ви можете ставити нові перегородки.

Такими змінами ви жодним чином не вплинете на інших мешканців будинку та на сам будинок. Єдине правило, якого потрібно дотримуватися при зведенні нової- вона не має бути надто важкою.. а для цього хоча б не варто робити її завтовшки 1.5 цегли.

Чи потрібно узаконювати перепланування?

Тут усе за бажанням. На сьогоднішній день немає обов’язкової вимоги вносити зміни до технічного паспорта, як це було раніше. Тому, якщо не хочеться зайвий раз обтяжувати себе якимись діями і витрачати гроші, можете нічого не робити. Але якщо все ж таки хочете привести техпаспорт у відповідність, то зараз можна звернутися в будь-яке підприємство або до нас. З радістю вам допоможемо.

 

Отже, підіб’ємо підсумок

Перепланування та реконструкція, як зміни у квартирі, у простому розумінні, відрізняються своїм ступенем впливу на інших мешканців та на сам будинок загалом.

Якщо перепланування, скажімо, нешкідливий захід, то реконструкція може справді згубно вплинути на інших мешканців і на сам будинок. Особливо це стосується тих випадків, коли вирізаються дверні отвори в несучих стінах.

Спобіваюся, я змогла вам донести основну суть відмінності перепланування від реконструкції. І сподіваюся, ця інформація була вам корисна.

 

Зворотній зв'язок

Залиште свій телефон і ми Вам передзвонимо