Послуги

У чому ризик при купівлі квартири за довіреністю.

Під купівлею нерухомості за довіреністю розуміють ситуацію, коли на угоді та при реєстрації права власності у нотаріуса, замість власника нерухомості присутня його довірена особа

Хоча ситуація з довіреністю застосовується у великій кількості різних шахрайських схем, якщо нічого іншого підозрілого крім довіреності в угоді немає, основних ризику всього чотири:

1. Довіритель на момент угоди вже не живий. Найгірша ситуація для покупця. У цьому випадку угода буде однозначно недійсною, а до покупця висунуть претензії спадкоємці довірителя. У той же час, виявити таку ситуацію під час операції нотаріус не може. Як захиститися: потрібно обов’язково переконатися, що довіритель живий. 

2. Довіритель уже відкликав довіреність, яка є на руках у повіреного, який проводить угоду. У цьому випадку правочин може бути оскаржена тією особою, яка була довірителем. Як захиститися: обов’язковою частиною процедури відкликання довіреності є повідомлення того нотаріуса (або іншої особи, наприклад консула), який довіреність видав. Безпосередньо перед здійсненням угоди необхідно зв’язатися з цим нотаріусом і дізнатися, чи не була довіреність відкликана.

3. Довіреність видана під тиском (фізичним, психологічним, отримана під впливом обману). У цьому випадку довіритель теж може оскаржити угоду, але це зробити вже не так просто, як у перших двох випадках. Факт тиску доведеться доводити у суді. Як захиститися: перевірити всіма доступними способами достовірність історії, яку вам розповідають, чому знадобилося проводити угоду саме за довіреністю.

4. Досить рідкісна у наш час, але поширена у минулому ситуація, коли одночасно кілька повірених продають один об’єкт нерухомості різним покупцям. Якщо угода проводиться з одночасною реєстрацією прав у реєстрі прав власності на нерухоме майно, ймовірність успішності такої махінації невелика. Як захиститися: реєструвати право власності в реєстрі прав власності безпосередньо в момент угоди (що зазвичай і робиться).

Зворотній зв'язок

Залиште свій телефон і ми Вам передзвонимо