Послуги

Як купити квартиру і не попасти в пастку можливого шахрая

Купуючи квартиру, можна так і не стати законним власником, зіткнувшись із різними видами шахрайства — від підроблених документів до появи додаткових власників.

Підроблені документи

Фіктивні документи — вид махінацій, що застосовується не тільки під час операцій з нерухомістю, а й в інших сферах. Йдеться про виготовлення підробленого паспорта та підроблення підписів у документах. Наприклад, злочинці отримують зі своїх джерел інформацію про особисті дані нещодавно померлої людини, оперативно складають заповіт на підставну особу і потім, на підставі цього документа, переоформлюють майно на себе і одразу перепродують. Коли покупець дізнається, в чому річ і розуміє, що незаконно придбав квартиру, вже пізно.

Та сама ситуація з фальшивими довіреностями. Схема наступна: злочинці орендують квартиру, підробляють свідоцтво про право власності на житло, де вказують дані та адресу цього приміщення, а потім намагаються продати.Враховуючи, що вони на законних підставах перебувають у приміщенні, у покупців немає підозр, і вони оформляють покупку. У такому разі використовується підроблений паспорт, заповіт, довіреність та інші документи псевдовласників. Усі наступні документи, що свідчать про проведення угоди з продажу нерухомості, де-юре (лат. de iure, de jure — «юридично», «по праву») законні. Таким чином, право власності на квартиру мають і справжні господарі та покупець. Подальші розгляди будуть у суді.

Прописаний родич

Іноді новоявлений господар помешкання з’ясовує, що там уже прописаний родич колишнього власника. Так відбувається, якщо в період оформлення договору купівлі-продажу, раніше прописані громадяни, перебували на військовій службі, у місцях позбавлення волі або на навчанні в іншому населеному пункті. Згідно із законом, у цей час громадяни реєструються за місцем фактичного перебування, але після повернення, прописка у квартирі відновлюється. Згідно із законом, ці громадяни мають повне право проживати у квартирі, де вони прописані. У такому разі колишній власник навмисно приховав факт прописки родичів з метою продати квартиру.

Коли в квартирі прописані діти, які не досягли повноліття, за законом виселити їх можливо, тільки прописавши в іншому місці за дозволом органів опіки та піклування. Якщо цього не сталося і діти залишилися прописаними у проданій квартирі, угода купівлі-продажу визнається недійсною.

Ще один спосіб обману — продати житлову нерухомість, не повідомивши про це чоловіка. Припустимо, на чоловіка оформлено квартиру, яку він має намір продати. Чоловік-власник, нібито, не повідомив свою дружину. Після оформлення угоди з продажу дружина використовує право подати відповідний позов до суду, який виносить рішення про визнання договору купівлі-продажу недійсним.

У разі визнання правочину недійсним, покупцеві належить пройти процедуру повернення витраченої суми грошей назад. Допустимо, власник-продавець квартири заявляє, що грошей вже немає. У такому разі суд поділяє отриману власником суму на щомісячні виплати, які становлять не більше ніж 30% офіційної зарплати власника. Якщо громадянин, який працює офіційно, отримує мінімальну зарплату 3200 грн., на місяць він зобов’язаний виплачувати не більше 960 грн.

Спадкоємці квартири

Ще одним способом шахрайства є придбання квартири у спадкоємця. У такій ситуації рекомендується попередньо з’ясувати, як продавець отримав квартиру: за заповітом померлого власника, або успадкував за законом. Протягом півроку прямі спадкоємці мають законне право оскаржити заповіт. Якщо суд визнає право на нерухомість або навіть його частку, покупцеві доведеться повернути квартиру.

Псевдо-опікуни і працедавці

Потенційні жертви аферистів – це незахищені категорії громадян, тобто пенсіонери, інваліди, а також незаможні громадяни та багатодітні сім’ї. Шахраї втираються в довіру до одиноких людей похилого віку, доглядають їх. Подальші варіанти – різні. Наприклад, такі «опікуни» можуть умовити пенсіонера змінити місце проживання: переїхати з міста до сільської місцевості. Це мотивується корисністю для здоров’я, наявністю власної земельної ділянки, віддаленістю від міського шуму. Після отримання згоди та оформлення правочину, пенсіонерів часто залишають зовсім без житлоплощі.

Відомо і про інші подібні види шахрайства. Діє схема, за якою знаходять власника квартири з невеликим прибутком. Спекулюючи на темі додаткового заробітку, пропонують роботу в будь-якій великій компанії, обіцяють досить високу ставку оплати праці. Для влаштування на роботу необхідно підписати два екземпляри договору. Неуважні громадяни трапляються на цю вудку та не читають, що вони підписують. Перший екземпляр може бути справді трудовим договором, але другий — дарчий договір на квартиру.

Така сама схема працює і в інших випадках. Одна пенсіонерка із міста Бровари стала жертвою афери, підписавши договір на надання комунікаційних послуг. Коли до її квартири приїхали незнайомі люди та попросили залишити приміщення, з’ясувалося, що другий екземпляр був договором про дарування квартири.

Перед оформленням угоди потрібно:

  • краще додатково перевірити продавця, якщо заявлена ​​низька ціна на квартиру та власник бажає продати житло якнайшвидше;
  • не варто віддавати оригінали документів у руки чужим людям;
  • уважно перечитайте те, що маєте намір підписати.

Зворотній зв'язок

Залиште свій телефон і ми Вам передзвонимо