Послуги

Як орендувати хорошу квартиру та не втратити кошти!

Що потрібно, щоб правильно винайняти квартиру, і не виявитися ошуканим

Оренда квартири, на перший погляд, досить проста. Відкриваєш інтернет, дивишся оголошення та вибираєш підходящий варіант. Далі огляд, завдаток та довгоочікуваний переїзд. Проте навіть у такому невигадливому занятті можна втратити гроші, нерви і масу часу.

Що потрібно, щоб правильно винайняти квартиру, і не виявитися ошуканим?

Є список речей, на які варто звернути особливу увагу при оренді житла.

При виборі нерухомості потенційний орендар спирається на такі характеристики, як вдале розташування житла, його ціна, стан ремонту і, звичайно, доброзичливість власника, адже з ним доведеться часто контактувати і вирішувати поточні питання щодо квартири.

Але чи варто орієнтуватись виключно на ці критерії? Адже навіть під свіжо виконаним ремонтом можуть ховатися багаторічні проблеми з дахом, що протікає, старою проводкою або вогкістю.

Крім можливих проблем зі станом самого житла, що приховуються власником, існують ще більш підступні ризики, такі як відверте шахрайство..

Обережно шахраї

До найпоширеніших схем шахрайства при оренді нерухомості можна віднести такі два способи обману як:

1. Надання інформаційних послуг

Якщо вам пропонують підписати договір про надання інформаційних послуг, не проводьте паралель із послугами агентства нерухомості. Інформаційні бюро не несуть жодної відповідальності за неактуальність інформації, що вам надається. Власне, саме це завуальовано підтверджує сам договір, підписуючи який ви погоджуєтесь з таким розміщенням речей. На практиці клієнти таких шахрайських підприємств віддають гроші за список адрес або телефонів узятих, у кращому випадку, з інтернету, в гіршому, взагалі зі стелі. Повернути свої кошти, до речі, у вас теж не вийде. Згідно з договором ви самі замовили саме таку послугу та порушення законодавства, звичайно ж, у цьому немає.

2. Здача в оренду чужої квартири

Друга за розповсюдженістю шахрайська схема полягає в тому, що аферисти орендують квартиру на місяць або навіть добу, а потім здають її безлічі жертв на тривалий термін. Злочинці при цьому беруть із горе мешканців передоплату за перший та останній місяці. Потрапивши на такий прийом, варто негайно звернутися до правоохоронних органів і розраховувати на затримання зловмисників гарячими слідами.

Щоб не стати жертвою шахраїв, важливо перевіряти правовстановлюючі документи власника квартири, а також переконатися, що перед вами під час укладання договору знаходиться безпосередньо власник квартири. Також, важливо пам’ятати, що у випадку якщо орендована вами нерухомість має кількох господарів, то на передачу житла в оренду потрібна згода кожного з них.

Правила оренди житла

Коли ми з’ясували, як захиститися від шахраїв, слід перейти до правильного підбору житла. Такі правила для орендаря можна звести до п’яти основних пунктів:

1. Розставляйте пріоритети

Визначте, що для вас на чолі – певний район, низька вартість або розвинена інфраструктура. Це допоможе вибрати зручний варіант квартири і не витрачати час і сили на перегляд десятків невідповідних квартир.

2. Уважно вивчайте джерела інформації

Не варто купуватися на перше оголошення, що трапилося, з привабливою ціною. Ідеальним рішенням буде звернення у велике агентство нерухомості, так ви точно убезпечите себе від шахраїв та різноманітних неприємностей. Однак, якщо ви все ж таки здійснюєте пошук самостійно, обов’язково перевірте в мережі телефон власника та адресу обраної квартири. Якщо з об’єктом щось недобре, швидше за все про нього будуть залишені негативні відгуки.

3. Уважно оглядайте

Під час перегляду квартири приділіть увагу стану меблів та техніки. Не зайвим буде й перевірка побутових приладів, розеток та сантехніки. Всі поломки фіксуйте письмово, так ви убезпечите себе від звинувачень господаря в псуванні майна. Врахуйте, що власник сам може не підозрювати про якісь поломки прихованих від погляду попередніми орендарями.

4. Перевіряйте документи

Переконайтеся в тому, що договір, який підписує з вами, людина уповноважена на це. Якщо перед вами не одноосібний власник перевірте згоду співвласників чи наявність довіреності. І те, й інше має бути нотаріально завіреним, інакше юридичної сили такий документ не матиме. До того ж гарантій, що підписи в ньому справжні ви також не отримаєте

Для перевірки списку власників можна скористатися реєстром нерухомості. Також можна зробити витяг обтяжень, щоб бути впевненим у тому, що нерухомість не заставна і вас не потурбує банк чи колектора.

5. Складайте договір в агентстві

Убезпечте себе договором. Це головне правило оренди нерухомості, яке зможе вберегти вас надалі від раптових підвищення цін або навіть виселення. У разі підписання шаблонного договору, обов’язкового відредагуйте його під власні потреби спираючись на свій досвід та інтуїцію. Все це ви зможете зробити у нас, в АН Імперії. Завжди раді надати допомогу!

Зворотній зв'язок

Залиште свій телефон і ми Вам передзвонимо