Послуги

Як узаконити самовільне будівництво в Україні та чому це потрібно робити.

Причини, щоб узаконити самовільне будівництво:

  • Не можна продати/обміняти.
  • Неможливо передати у спадок/подарувати.
  • Не можна пред’явити як заставне майно.
  • Несанкціонований самобуд не можна використовувати як житло.
  • Неможливо провести газ, електрику, воду.
  • На утримання самобуду не поширюються пільги або субсидії.

Як будь-який нелегальний об’єкт, самобуд неможливо продати, передати у спадок, пред’явити як заставне майно, тобто, здійснювати будь-які операції з нерухомістю. Навіть власником не можна назвати того, хто одного разу на свій страх і ризик вирішив звести об’єкт. Жити в такій споруді можна тільки нелегально, в порушення чинного законодавства. Так, в Цивільному кодексі України прямо вказується, що проживання в самовільно зведеному будинку є незаконним, оскільки фізична особа не може використовувати його як житло.

Крім того, що господар такої будівлі не може розпоряджатися нею як своєю власністю, він також не може забезпечити самобуд ні електрикою, ні водопроводом, ні іншими комунікаціями
Практика самовільного будівництва споруд житлового чи господарського призначення до недавнього часу не мала перспективи легалізації в Україні. Щоб узаконити самобуд, потрібно було провести складну бюрократичну операцію, часто — просто неможливу. З квітня минулого року в Україні діє спрощена процедура узаконення об’єктів самовільного будівництва.

Скільки коштує процедура будівельної амністії?

У законі плата за узаконення відсутня і підкреслюється її безкоштовний характер, що не виключає наявність інших платежів, пов’язаних з підготовкою документів. Наприклад, технічний огляд, за деякими оцінками, може коштувати від однієї тисячі до 10-15 тис. грн. Величина платежу буде залежати від розміру об’єкта і компанії, яка проводить технічне обстеження. Право проводити технічне обстеження мають ліцензовані компанії — колишні БТІ або приватні структури.

Зворотній зв'язок

Залиште свій телефон і ми Вам передзвонимо