Послуги

ЯКІ ДОКУМЕНТИ НЕОБХІДНІ ДЛЯ УГОДИ КУПІВЛІ-ПРОДАЖУ АБО ДАРУВАННЯ КВАРТИРИ (НЕРУХОМОСТІ) В УКРАЇНІ

1. Документ на право власності, той документ, на підставі якого у вас виникло право власності на квартиру (документ про приватизацію, договір купівлі-продажу, договір дарування тощо)
2. Тех.паспорт 
3. Для кожного нинішнього та майбутнього власника (зверніть увагу, що власником за законом є також і чоловік власника, якщо квартира була придбана у шлюбі, за винятком випадку, якщо квартира придбана за договором дарування)
— паспорт 
— ідентифікаційний код 
— свідотство про шлюб ( у разі зміни прізвища) 
4. Довідка із ЖЕКу про склад сім’ї, із зазначенням віку кожного прописаного (щоб було зрозуміло, чи є цей член сім’ї неповнолітнім). Термін дії довідки – 3 дні.
5. Акт оцінки вартості квартири (потрібна навіть якщо ні в кого за результатами угоди не виникає податкових зобов’язань)

Якщо серед власників і прописаних в квартирі людей немає неповнолітніх, а в квартирі немає перепланувань, то це повний набір документів, маючи їх на руках угоду можна укладати. 

Угода про відчуження (продаж, дарування) нерухомого майна оформляється нотаріально. Обов’язково нотаріальне посвідчення таких угод встановлено законом. При здійсненні правочину нотаріус перевіряє відсутність обтяжень (заборон на відчуження) нерухомого майна, а також здійснює реєстрацію права власності у відповідних державних реєстрах. 

Що може знадобитися додатково:

Якщо угода відбувається через агентство нерухомості, агентство наполегливо рекомендує покупцям вимагати додаткові документи, крім того, ці документи може вимагати і нотаріус, який постійно співпрацює з агентством. Потрібно розуміти, що ці документи вимагають «для спокою» покупця та їх наявність/відсутність не тягне за собою значних юридичних наслідків.

1. Оновлений техпаспорт. За великим рахунком, потрібен тільки для краси і щоб «не мозолили очі» виправлення в попередньому техпаспорті. Юридичне значення мають лише реальні дані, що зберігаються в базі БТІ. Однак, якщо у квартирі є перепланування, то необхідно вимагати від продавця новий техпаспорт, в якому будуть відображені перепланування. Якщо такий техпаспорт видали – це критерій того, що перепланування було законним.

2. Довідка з органів соцзахисту, про те, що з комунальних послуг з пільговиків, які були зареєстровані в даній квартирі, знято пільги. Якщо пільги не знято, то новий власник отримуватиме пільги на комунальні послуги незаконно. Відповідно, коли ця обставина розкриється, новий власник повинен буде відшкодувати незаконно отримані пільги у повному обсязі. Як сприймати цю обставину – як зайву занепокоєння, чи як можливість отримати від комунальних служб безвідсотковий кредит – ваша справа.

3. Довідки «нульовки» про відсутність заборгованості з комунальних послуг. Потрібно розуміти, що «у квартири» боргів не буває, і «купити квартиру з боргами» — неможливо. Борги у будь-якому випадку залишаються на тій людині, яка була власником у момент утворення боргу. Теоретично можна собі уявити спроби комунальних служб стягнути борги старого власника квартири з нового, але такі спроби повністю перебувають поза правовим полем та приречені на провал.

Зворотній зв'язок

Залиште свій телефон і ми Вам передзвонимо